מה זה סקר סיכונים לארגון

צוות Penetartion Test

17 במאי 2022

כל ארגון מתמודד עם מערך סיכונים משלו, בין אם אלו סיכונים גלויים כמו למשל סיכוני אבטחת מידע, ובין אם אלו סיכונים שלא בהכרח מובנים, מכומתים או גלויים. באמצעות סקר סיכונים ניתן לזהות ולאתר סיכונים על ידי איסוף מידע בכל רמות הארגון.

סקר סיכונים לארגון מעניק מבט כולל ומעמיק על מקום העבודה ובעזרתו ניתן לזהות את אותם מצבים או אירועים שיכולים לגרום נזק, בין אם לחברה ובין אם לאנשים. לאחר שמזהים את גורמי הסיכון, מנתחים ומעריכים עד כמה הסיכון סביר או חמור. לאחר ניתוח הממצאים, אפשר בשלב הבא להחליט באילו אמצעים יש לנקוט כדי למנוע את הנזק או ללמוד לשלוט בו ביעילות.

כך למשל איומי אבטחת מידע יכולים לגרום לאירוע אבטחת מידע. אולם כאשר מזהים את האיומים הקיימים מבעוד מועד, ומעריכים את הסיכונים האפשריים ניתן למנוע אירועי אבטחת מידע באמצעות מעשים יזומים.

כך שהתהליך הוא:

  • זיהוי סיכונים וגורמי סיכון בעלי פוטנציאל לגרום לנזק
  • ניתוח והערכת סיכונים
  • מציאת דרכים לבטל את הסיכון כליל, או לשלוט בו, כאשר הוא לא ניתן לביטול

מה המטרה של סקר סיכונים לארגון?

כאשר מבצעים סקר סיכונים עוסקים באיסוף מידע נרחב בכל דרגות ורמות הארגון. המידע יכול לכלול נתונים עדכניים והיסטוריים, ניתוח תאורטי, סטטיסטי, דעות מושכלות, דאגות של בעלי עניין ועוד. המידע מספק בסיס להערכת סיכונים אפשריים, ניתוחם, הערכתם וקבלת החלטות בהתאם.

סקר סיכונים לארגון זו פעולה חשובה שמהווה חלק בלתי נפרד מתכנית ניהול בריאות ובטיחות תעסוקתית. במסגרת הסקר ניתן ליצור מודעות גבוהה יותר לסכנות ולסיכונים, אפשר לזהות מי הגורמים שעשויים להוות סיכון, ניתן לקבוע אם נדרשת תכנית בקרה לניהול סיכונים, וכמובן – ניתן למנוע אירועים לא רצויים, לעמוד בדרישות החוק והתקינה יותר טוב ועוד. כדי לעשות זאת יש להבין מה יכול לקרות ובאילו נסיבות, מהן ההשלכות האפשריות, מה הסבירות שהשלכות אלו אכן יתרחשו, והאם הסיכון מבוקר ביעילות או שיש לבצע פעולות נוספות בנידון.

בשורה התחתונה, באמצעות סקר סיכונים ניתן להעריך סיכונים ולאחר מכן להסיר את המפגע או למזער את רמת הסיכון על ידי הוספת אמצעי בקרה כאלו ואחרים בהתאם לצורך.

מהי הערכת סיכוני אבטחת מידע?

הערכת סיכוני אבטחת מידע היא תהליך שבמהלכו מזהים ומעריכים סיכונים שעלולים לנבוע ממתקפות סייבר, כאשר למעשה, מזהים סיכונים פנימיים וחיצוניים כאחד, מעריכים את ההשפעה הפוטנציאלית שלהם על אספקטים כמו סודיות או זמינות נתונים, כמו גם את העלויות וההשפעות של אירועי אבטחת מידע.

באמצעות הסקר והמידע שמתקבל לאחריו, ניתן להתאים את מערך האבטחה וההגנה על נתונים כך שיתאימו לרמת הסיכון בפועל של הארגון.

כדי להתחיל, יש להבין קודם כל מהם נכסי טכנולוגיית המידע הקריטיים של הארגון (כלומר הנתונים שלאובדן שלהם או לחשיפתם תהיה ההשפעה הכי גדולה על פעילותו של הארגון), באילו תהליכים מרכזיים משתמשים במידע הנ"ל ואילו איומי אבטחת מידע יכולים להשפיע עליהם.

ברגע שיודעים על מה צריך להגן, כך ניתן לפתח אסטרטגיות יעילות וליישם אותן.

החשיבות של סקר סיכונים לארגון

עריכת סקר סיכונים על בסיס קבוע עוזרת לארגון לפתח בסיס יציב להצלחה. סקר סיכונים מאפשר לארגונים לזהות ולתקן פערי אבטחה, למנוע פרצות מידע, לבחור פרוטוקולים ובקרות בהתאמה כדי למזער סיכונים, לתעדף את הטיפול בסיכונים יותר גבוהים, לבטל אמצעי בקרה מיושנים או מיותרים, לעמוד בתקנות ולחזות באופן מדויק בצרכים עתידיים.

בנוסף באמצעות סקר סיכונים ניתן למזער כל סיכון להפסד כספי, שיבוש או פגיעה במוניטין כתוצאה מכשלים שלא זוהו בזמן, ולמנוע תוצאות עסקיות לא מתוכננות ושליליות באופן כללי.

אילו סיכוני אבטחה קיימים?

יש לא מעט איומי אבטחת מידע שמרחפים מעל פעילותם של ארגונים, כמו למשל:

  • גניבה של מידע רגיש
  • נזק לחומרה ואובדן נתונים
  • תוכנות זדוניות ווירוסים
  • כשלים באתר החברה
  • אסונות טבע שעשויים לפגוע בשרתים
  • ועוד

הערכת הסיכונים מתבצעת באמצעות ארבעה מרכיבי המפתח:

  • זיהוי איום – איומי אבטחת מידע הם כל אירוע שעשוי לפגוע באנשים או בנכסיו של הארגון החל באסונות טבע ועד ריגול תאגידי.
  • איתור נקודות תורפה – נקודות תורפה הופכות את הארגון לפגיע ויש להן פוטנציאל לגרימת נזק. לדוגמה תכנת אנטי וירוס מיושנת שלא תמנע התקפה זדונית.
  • השפעה – בשלב זה מעריכים את השפעת הנזק הכולל במידה ונקודות התורפה היו מנוצלות ומובילות לאיום. למשל התקפת סייבר מוצלחת שתוביל לנזקים כאלו ואחרים, לרבות נזקים כלכליים. 
  • סבירות – מידת הסבירות שיתרחש איום. זהו מבנה לוגי ולא נתון מתמטי מה שאומר שאם אין לארגון פתרונות אבטחה, והאבטחה קריטית, הארגון יהיה ברמת פגיעות גבוהה ואז הסיכון גם כן גבוה.

ולבסוף – מוציאים דו"ח מפורט

השלב האחרון בכל סקר סיכונים לארגון הוא סיכום של כל הנתונים ועריכתם בדו"ח הערכת סיכונים שיציג את כל המידע שהתקבל, ועל פיו צוות ההנהלה של הארגון יוכל לקבל החלטות מתאימות הנוגעות למדיניות, ניהול תקציב, נהלי עבודה ועוד.

על הדו"ח לתאר את מידת הפגיעות, את הנכסים שנמצאים בסיכון, את הסבירות להתרחשותם של איומי אבטחת מידע ולצרף המלצות ליישום בהתאם למידע שנאסף. סקר סיכונים לארגון יכול לזהות את התיקונים המרכזיים שיש לבצע כדי שהסיכונים הקיימים יופחתו, כך למשל גיבוי נתונים קבוע על ענן, יבטיח את הסיכון למחיקת קבצים בשוגג ואיבוד מידע. הטמעת מערכות אבטחת מידע מתקדמות יפחיתו סיכונים לפריצה או איום סייבר ועוד. כמו כן בכל שלב מפורטות העלויות הנלוות למהלכי מזעור הסיכונים ומצוינות הסיבות העסקיות לבצע את ההשקעה.

לסיכום, סקר סיכונים הוא תהליך של זיהוי וניתוח מידע, איומים, נקודות תורפה והשפעתם האפשרית של אירועים אלו, במטרה לבנות אסטרטגיה יעילה. סקר סיכונים מאפשר לכם לפתח הבנה מעמיקה לגבי הסיכונים האפשריים, ולהשקיע משאבים ומאמצים כדי למזער אותם במידה רבה.

אהבתם? שתפו את המאמר:

תוכן עניינים

אולי יעניין אותך:

מאמרים

בדיקות חדירות למערכות IoT ומובייל: אתגרים וגישות מודרניות

14 בספטמבר 2024

מאמרים

סוגי בדיקות חדירות: Black Box, White Box, ו-Gray Box

14 בספטמבר 2024

צרו איתנו קשר

ומייד נחזור אליכם

מאמרים נוספים

מאמרים

 טיפים יעילים לשיפור ההגנות ולחיזוק ההתמודדות עם סיכונים דיגיטליים

20 ביולי 2024

מאמרים

איך לזהות ולמנוע איומים אפשריים על אבטחת המידע בחברה

20 ביולי 2024

מאמרים

25 ביוני 2024

מאמרים

25 ביוני 2024

מאמרים

בדיקות חדירות למערכות IoT ומובייל: אתגרים וגישות מודרניות

14 בספטמבר 2024

מאמרים

סוגי בדיקות חדירות: Black Box, White Box, ו-Gray Box

14 בספטמבר 2024

מאמרים

 טיפים יעילים לשיפור ההגנות ולחיזוק ההתמודדות עם סיכונים דיגיטליים

20 ביולי 2024

מאמרים

איך לזהות ולמנוע איומים אפשריים על אבטחת המידע בחברה

20 ביולי 2024