סקר סיכונים סייבר

מה זה תולעי מחשב

אין היום ולו עסק או חברה אחת שאין להם מערכת מחשוב ברמה זו או אחרת שעליה מבוססת כל הפעילות שלו. מלבד התוכנות המתאימות והייעודיות לעסק שכל אחד צריך לדעת לבחור ולהטמיע, יש כמה נושאים נוספים שעוטפים כל שימוש במחשוב ובעל העסק חייב להיות מודעו להם. אחד מהם הוא אחסון ענן ושימוש בהם, שני הוא מערכות מידע ומאגרי נתונים, שלישי הוא בטיחות השימוש בתוכנות וברשת כאשר קיימות כל הזמן סכנות אבטחה מכל כיוון ואי אפשר אף פעם לדעת מאין זה יגיע. אם פעם חשו שתוכנות זדוניות למחשב שאינו מחובר לאינטרנט יגיעו מכך שמישהו יחדיר אותן ידנית ופיזית על ידי התחברות במקום, למשל, היום האינטרנט והענן ועוד סכנות שונות כולל ניידים והתחברות מכל מקום עלולים להוות סכנות לא פחות גדולות. לשם כך מבצעים בכל תקופה סקר סיכונים סייבר שאמור לזהות את הסכנות שעלולות לקנן במערכת המחשוב שלכם ולהיות מופעלות נגדכם. בתקופה האחרונה מגבירים את המודעות נגד תולעי מחשב, אחד הכינויים לבעיה קשה מאוד של תוכנות זדוניות שעלולות לבל במחשוב שלכם.

מה חשוב לדעת על תולעי מחשב?

תולעי מחשב הן תוכנות שלמות או חלקים מהן שהתכונה הבעייתית העיקרית שלהן היא יכולת ההפצה שלהן. לא בכדי ניתן להן שם כזה משום שבדיוק כמו החלקלקות והתפוצה של תולעים במהירות ולאל שליטה גם הן יכולות להגיע לכל מקום ולהדביק מחשבים שנחשבו נקיים מהן בכל זאת. כל תולעת מחשב כזאת נושאת תוכנה זדונית ונוזקה שיכולות לפגוע במחשב שלכם באמצעות הווירוס שמיועד לו. ההפצה שלה יכולה להיות על ידי מישהו בזדון שמדביק את המחשב שלכם כשהוא מתקין ומטמיע מערכת שנגועה בה, ומשם הכל קורה לפי המתוכנן בקוד של התולעת וכך היא "זוחלת" ממחשב למחשב ומדביקה גם אותו, זוחלת הלאה ומשביתה לאטה את כל מערכת המחשוב על כל ההפעלה והאבטחה שלה. תוך כדי כך, היא גורמת גם לנזקים בתוך המערכת והנתונים ואפשר שהיא תישא גם פקודות זדוניות נוספות שיסכנו עוד יותר את מאגר הנתונים שלכם.

חולשות התוכנה והמערכת

נהוג לחשוב שלכל מערכת יש אבטחה שיכולה לצפות את הסכנות שאורבות לה ולכן גם להגן עליה מאוד. אלא שידוע שגם לתוכנה הטובה ביותר יש חולשות ונקודות תורפה, "שער אחורי" ועוד מונחים שלקוחים מעולם התכנות ומייצגים בעיות שיכולות לקרות למרות טובי המוחות שעוסקים בכך ומנסים למצוא פתרונות ולהבטיח שלא יקרו חדירות כאלה לעולם. למעשה, זה בלתי נמנע לרוב וכל מה שנחוץ זה לבצע מדי פעם סקר סיכונים סייבר על מנת לאתר את הפרצות ונקודות התורפה כדי להיערך להן ולמנוע את המכה. מכיוון שטכנולוגיית מחשב ותוכנות משתכללות ומתעדכנות כל הזמן, זה כמעט אין סופי ולכן חייבים מדי פעם להיות עם אצבע על הדופק ולהבטיח שזה לא יקרה בעדכון הנוכחי.

מהן החדשות הטובות בכל זאת של כל סקר סיכוני סייבר?

בעולם המחשבים יודעים שבכל פעם שנחשפת תוכנת זדון חדשנית או תולעת מחשב כלשהי, היא גם מוסרת לנו ידע על ההיגיון והשיטה שבה היא משתמשת וכך אפשר לסתום את הפרצה לא רק לה אלא גם לעוד נוזקות שיתוכננו בשלב זה או אחר כמוה. כלומר, זה מאפשר גם למתכנני אבטחת מידע שנשענים על תוצאות סקר סיכונים סייבר להבין לפי מה לפעול וכיצד להגן טוב יותר על מערכת המחשוב שלכם. זה אתגר חשיבה ותכנות רציני ולכן צריכים לקחת את הטובים ביותר שיכולים לעמוד באתגר הזה ולהבטיח סקר מתמיד ועקבי שיכול להבטיח הגנה טובה על המערכת שלכם.

המולטי טאסקינג של תולעי מחשב

מלבד שיטת החדירה והזחילה ממחשב למחשב, כל תולעת יכולה להשבית כמה מערכות ולגרום לנזקים משולבים במעין מולטי טאסקינג. את המשימות שלה מנסים לצפות מראש משום שיודעים בדרך כלל היכן הם אמורים להיות וכיצד צריכים לתקוף על מנת לגרום לנזק במחשב. סקר סיכוני סייבר שעושים אצלכם במחשב ממפה ומתעד את כל הנקודות האלה שסביר להניח שירצו לתקוף ולכן החשובות שבהן זקוקות לאבטחת סייבר הרמטית וטובה ככל האפשר. אלה הנתונים שמתקבלים ומנחים את המומחים לאבטחת מידע לבדוק כיצד להקדים תרופה למכה כמו מניעת שאיבת מידע ושכפול עצמי, כמו שמירה על מאגר הדאטה שלכם והנחיה כללית כיצד להימנע בעצמכם מהסיכוי שתדביקו את המחשבים שלכם. את הדוח מגישים לחברה על מנת ליישם אמצעי אבטחה וכללי התנהלות חדשים ומאובטחים ברשת לכל העובדים על מנת למנוע הדבקה בזדון או באקראי.

מה אתם יכולים לעשות לאחר סקר סיכוני סייבר?

הדרכת עובדים לאחר סקר סיכוני סייבר היא השלב הבא לאחר התקנת אמצעי אבטחה במערכת המחשוב שלכם. חלק מתולעי המחשב מגיעות דווקא בצורה תמימה באימייל, כשעובדים בארגון אמורים לפתוח כל מייל ולענות עליו, במיוחד אם זה בא מלקוחות. לכן, חשוב להזהיר עובדים לא ללחוץ על קישורים ולא לענות לאימיילים חשודים, לדוגמה, בדיוק כפי שיעשו בבית. אם אתם יכולים לעבוד מהבית ומכל מקום גם בגלל שרתי ענן, על אחת כמה וכמה שחשוב להקפיד על נוהלי בטיחות שיישמו בחברה לכל העובדים. זה הבסיס להתנהלות נכונה של אבטחת מידע ועבודה ללא תקלות. חשוב להזהיר גם ממערכות תקשורת פנימיות של מסרים בין עובדי החברה וכל ניסיון להשתמש במחשב של החברה לצרכים פרטיים ולא מפוקחים, שעלול להדביק את המערכת בתולעי מחשב ובווירוסים שונים.

Write a Comment

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *